Spöken av idag - finns de?

Ja det har många frågat men ingen har fått svar före nu.

Av alla sorters spöken är de traditionella, klassiska lakanspökena vanligast. De kan vara utrustade med rasslande kedjor eller mångarmade ljusstakar. De är harmlösa och kan nästan betraktas som underhållande, deras ursprung och eventuella strävanden är okända.

En annan kategori har en mer människolik skepnad men är oftast ganska suddig och genomskinlig. De kan bära kedjor och ljusstakar så som lakanspökena men därutöver kan de bära huvudet under armen. Även svärd, yxor, hillebarder, grepar, liar, spadar eller knölpåkar förekommer hos dessa.

Följande kategori är obestämda ljud av släpande steg, tunga, sorgsna suckar, skräckfyllda blodisande vrål, gurglande dödskampshostningar, hysteriska vansinnesskratt eller andra mystiska illavarslande läten. Personligen upplever jag dessa som mest motbjudande.

De mest diffusa spökerierna är obestämda händelser som ibland kan hänföras till slumpen trots att sannolikheten för den speciella händelsen är oändligt liten. Det kan handla om en obetydlig detalj som fördröjer en person ett ögonblick, vilket visar sig rädda dennes liv.

Alla kända spöken kan hänföras till någon av de tre första kategorierna, visserligen finns det många som dessutom har andra egenskaper men alla är lika mystiska och uppenbarar sig vanligen vid midnatt. Klassiska spöken uppkommer antingen genom ond bråd död i brott eller olycka, eller genom avrättning av brottsling.

För att ett brottsoffer, mordoffer skall börja spöka krävs det ovanlig illvilja, brutalitet eller lönndom av gärningsmannen samt att offret hinner reagera och få ett ögonblicks ögonkontakt denna. Blicken från den döende kan säga mer än tusen ord, men budskapet bör innehålla förbannelser eller löften om hämnd.

Olycksoffer går vanligen sorgsna omkring och ojar sig och voijar sig över någonting som blev ogjort, kanske en förlåtelse till en forna älskare eller liknande.

En avrättad brottsling kan börja spöka redan an ren ondska, utan desto mera orsak. Det är egentligen ganska obehagligt men är sällan farligt. Vanligare är att den spökande brottslingen vill hämnas på sin angivare, domaren eller bödeln. I tragiska fall har oskyldiga personer blivit avrättade för ett brott någon annan begått. Dessa kan då spöka för att hämnas på den verkliga gärningsmannen eller, ifall religionen medger, bli helgon.

Klassiska spöken är vanligtvis bofasta till det ställe där brottet begåtts eller olyckan inträffat. Den senare kan dock även fästa sig vid domarens boning eller släkt.

Det var alltså de klassiska spökena, vad är då spöken av idag? Största delen av de spöken som finns idag passar in de de nämnda klasserna , men det finns moderniteter i dagens samhälle som gör att det även uppstått nya sorters spöken. Det handlar naturligtvis om den elektroniska utvecklingen och de oanade möjligheter som den erbjuder spöken.

De moderna spökena angriper datorer, telefoncentraler och andra moderna uppfinningar som överhuvudtaget inte fanns förr, för så där hundra år sedan. Alla vet att telefonsamtal ibland inte kommer fram, går av eller att telefonen ringer en signal och sedan är tyst igen. Vi bara accepterar att det är så. Det är spökerier.

Telebolagens experter kommer ibland med varierande förklaringar på ett för vanligt folk obegripligt tekniskt språk, men i själva verket har de inte en aning om vad felen beror av. Det är spökerier.

Datamaskiner fungerar vanligtvis utan problem, så som nu när jag skriver detta, men ibland, utan förklarlig orsak fungerar maskinen inte så som den gjort tidigare. Datafolket pratar då om buggar i programmet eller liknande men de har fel. Det är spökerier. Stundom kollapsar datorer totalt och ingen kan förklara varför. det är spökerier.

Många personer med bristande vidskeplighet brukar söka efter naturliga förklaringar till fenomen som av andra klassas som spökerier. I viss mån har de säkert rätt. De klassiska spöken uppträder ju vanligen vid midnatt då det är mörkt, kallt och blåsigt. Då är det lätt att se allt möjligt och att med fantasins hjälp, ofta omedvetet, bygga upp de mest fantastiska scener.

Gamla hur har ofta lite golvknarr och susande ventilation, dessa ljud försvinner i vardagens stökande, men på natten klassas de som spökerier. Intressant är att spöken ofta agerar strax efter tolvslaget. Notera att tolvslaget utbringas av en gammal klocka som drivs av två lod. Det ena för urverket och det andra för slagverket. när klockan slår tolv rör sig slagverkets lod maximalt. Dess långa tunna kedja kan ge upphov till små ljud som inte hörs på dagen men blir spökerier på natten.

I bergstrakter kan kraftiga ljud sätta igång snöskred. I gamla hus kan det i nattens tysnad öronbedövande tolvslaget få damm och spindelväv att lösgöras från takkronor och andra armaturer på samma sätt. Detta är förklaringen till slöjorna som spökena bär.

De moderna spökena kan också förklaras. Mycket av den tekniska rotvälska experterna använder när de föklarar problemen är säkert helt sant. Men visst finns det situationer där experterna i tur och ordning för fram sina ideer och förslag men kollegerna alltid kan visa att det inte stämmer. Telabbet har löst problemet.

Telabbet har nämligen en paranormal flygel som länge var försvunnen i modern spökeriforskning. Då de moderna spökerierna alltid är föknippade med elektronik så antog vi att även spökerierna skall kunna förklaras med en täckande teori och bevisföring. Elektronik är känsligt för fukt det vet alla. Nu har vi upptäck att elektroniska apparater och geräter undantagslöst kollapsar just då när de inte skulle få göra det. TVn slocknar när filmen är som mest spännande, tårdrypande eller skrattgenererande. Datorn slocknar då när dead-linen är hotfullt nära och rapporten skrivs för fullt.

Orsaken är enkel och smakfull som Saari-Kalles dyngbååra. Den mänskliga faktorn finns alltid närvarande och påverkar omedvetet elektroniken. I exiterat tillstånd är mänskan en svårberäknad variabel.

Många mänskor svettas under stress. När rapporten skall vara färdig om en timme och Hubert skriver så svetten lackar så svettas även hans händer. Svett kan då sippra ner i tangentbordet och skapa elektriska kontakte som inte borde finnas. Datorn får kufiska signaler som den inte förstår, så den kollapsar.

TV tittaren påverkar sin TV genom den fukt som utandningsluften innehåller. Tittarna sitter stilla i soffan och flåsar och flämtar i stridens hetta, eller snyftar med i filmen eller vrider sig av våldsamma skrattsalvor. Alla alternativ utsöndrar fukt som diffunderar in till den känsliga elektroniken, skapar nya elektriska kopplingar som inte borde finnas och POFF, kollapsen är där igen.

Detta förklara många av de hittills oförklarade fenomenen. Men som fallet är även med de klassiska spökerierna och deras logiska förklaringar så finns de alltid sådana hänelser som inte kan förklaras. Det är spökerierrrrrrrrrrr.


Tebladet 1/95