Te-labbbet testade skötrum för barn

I testet deltog sex slumpmässigt valda rum som råkade finnas i närheten när behovet var stort. De testade rummen var, i testkronologisk ordning: 1) I Hagalunds kulturhus, 2) Köpcentret Lippulaiva, 3) Fölisöns friluftsmuseum, 4) Borgbackens barnavdelning, 5) Borgbacken, vid utgången och 6) Operahusets invalid WC.

Bedömningen görs logiskt nog genom att utdela blöjor som poäng. Fem blöjor är det högsta betyget och en blöja det lägsta. Endast skötrum som blivt otestade får nöja sig med noll blöjor, de lämnas även utanför referatet.

Allmänt kan sägas att det finns väldigt stora variationer i storlek, trivsel och utrustning. Så även i funktionalitet och skick. En orsak till att utbudet är så brokigt är det att endel skötrum är enkom konstruerade och byggda som skötrum för barn medan andra är en kombityp där invalid-WC och skötrum fungerar i samma utrymme (dock inte samtidigt).

Så över till testet:

1) Hagalunds kulturhus

Utrymmet är av kombityp där barnskötseln är hänvisad till ett fristående skötbord av standardmodell. Sittplats för amning finns om man nöjer sig med en träbänk. Placeringen i huset är rätt avsides vilket ger lugn och ro, men man hittar kanske inte dit utan vaktmästarns hjälp. Dessutom måste vaktmästaren komma och öppna, ifall inte städerskorna just då springer där efter vatten.
Resultat: två blöjor.

2) Köpcentret Lippulaiva

Utrymmet är troligen från början planerat som skötrum och är inte hopblandat med invalid-WC. Rummet är ganska långt och smalt och har längst in en normal wc-koppi. Där fanns till och med en potta. Rummet har ett rikigt skötbord, så blöjbyten går bra.Två stolar för amning finns och ett plus är att rummet är utrustat med mikrovågsugn. Läget är ganska neutralt och logiskt i 2.a våningen nära hissarna.
Resultat: fyra blöjor.

3) Fölisöns friluftsmuseum

Utrymmet finns i en separat byggnad som förutom skötrum innehåller dam- och herr-wc. En intressant finess är att huset har två yttrdörrar som är kombinerat herr resp. dam- wc och skötrum, men från "tamburerna" kommer man ändå till samma skötrum. Rummet har stora bord för blöjbyten men ingen sittplats. Läget är trivsamt i naturen men där kan vara kallt och dragigt på vintern. Vi antar att stället inte är öppet då så den detaljen beaktar vi inte.
Resultat: tre blöjor.

4) Borgbackens barnavdelning

Skötrummet i Borgbackens "Barnens dal" är rymligt och har flera madrasserade skötbord av standardtyp. Där finns flera stolar för amning och även normal wc. Aningen hög tröskel om man vill köra in barnvagnen. Utanför dörren ett insynsskydd vilket är på sin plats eftersom skötrummet är i en separat byggnad och dörren är en enkel ytterdörr utan tambur. Läget är inte så fridfullt, men behovet finns ju där...
Resultat: fem blöjor.

5) Borgbacken, vid utgången

Utrymmet påminner mycket om det i barnens dal men är lite mindre. Även här finns flera madrasserade skötbord och stolar för amning. Läget är mycket centralt och lätt att hitta och invid förstahjälpsutrymmet. Här är det en liten korridor från ytterdörren till skötrummet, vilket ger mera lung och ro.
Resultat: fem blöjor

6) Operahusets invalid-WC

Antagligen har operahuset bättre utrymmen än detta, men vi råkade komma in bakvägen och detta var det första ställe vi hittade och behovet var stort. Det fanns inte ens ett skötbord där, så blöjan fick bytas i vagnen. Det var dock inget större problem för den händige småbarnsmamman. Bristen på Skötrumsutrustning leder till det minsta utdelade blöjantalet.
Resultat: en blöja

Det var den testen, ingen blev väl särskilt överraskad av att Borgbacken hade välutrustade skötrum. Tyvärr var denna test säkert inte fullständig, men vi har inte haft tillfälle att testa flera. En annan gång kanske vi återkommer med fler skötrum eller något annat tema.


Tebladet 1/95